Неправителствената организация Сдружение „Елита“ с председател Петя Василева вече 10 години подпомага разнообразието в град Велико Търново по отношение на инициативи, събития, концерти, развлекателни, образователни и културни дейности. Работата по спечеления едногодишен гранд на Национален фонд „Култура“ за 2022 този път отвежда екипа на „Елита“ в Ахтопол, където предстои първата по рода си лятна академия по изобразително изкуство „Ахтопол рисува“ от 24 юни до 2 юли.

Следвайки целите и мисията на Сдружението, се разработва идеята за подпомагане на по-малки населени места в развитието на тяхната културна и образователна среда. Именно затова една от избраните локации за събитие по проекта „Кръстопът на изкуствата“ е Ахтопол.

Академията е уникално събитие по рода си за Ахтопол, чиято основна цел е да даде креативни, практически и теоретични знания по изобразително изкуство на местните деца и младежи. В обучителния период курсовете ще бъдат разпределени както за малки художници на възраст 8 – 10 г., така и за по-големи деца и младежи от 11 до 14-годишна възраст.

Темите, които ще преподават менторите в академията, са разделени според възрастта на участниците, като за по-малките са подготвени теми свързани с живопис, керамика, натюрморт, видове цветове, бои, четки и техники за рисуване, както и история на изкуството. За по- големите художници са добавени теми, включващи познания за скулптура, текстил и илюстрация, пейзаж, портрет , работа с акварел и маслени бои.

Заниманията на децата ще се провеждат между 13:30 и 15:30 часа всеки ден. Целта на провеждане на събитието е както образователна, така и съдържаща в себе си кауза. Всички участници в академията ще представят творбите си на изложба, която ще се проведе на 2 юли, като заключителна част на проведения курс. Мисията на Сдружение „Елита“ е да спомогне за развитието на изкуствата и културата в по-малките населени места, затова картините на талантливите художници ще могат да бъдат закупени, а събраните пари ще дарят на местното народно читалище.

До края на годината предстоят още събития по проекта „Кръстопът на изкуствата“, чиито акценти отново са образователни, креативни и свързани пряко с изкуство и култура.

https://www.regnews.net/news/16558798212096/velikotarnovskoto-sdruzhenie-elita-v-podkrepa-na-kulturnoto-i-obrazovatelno-razvitie-na-ahtopol?fbclid=IwAR22w8lavt9UEvB7FUbyppUi_D2vW8WXa3A864fdbhgzjPqEdlqirkiXJh8