Онлайн кампания, посветена на Международния ден на жената, осъществява великотърновското сдружение “Елита”. Инициативата “Вярвам в теб” се провежда от 22 февруари до 8 март и има за цел чрез три събития да отбележи по нетрадиционен начин празника, насърчавайки връзката между младото и старото поколение.


Първото събитие е свързано със запис на онлайн видеообръщения от жени на различни възрасти, които ще бъдат излъчени на 8 март във фейсбук страницата “Кръстопът на изкуствата”. В реализацията им са участвали около 30 жени. Видеопосланията са от малки момичета, които споделят своите мечти, от тийнейджърки и студентки, говорещи за своите притеснения и желания, както и от възрастни дами, разказващи за живота си и даващи ценни съвети за по-младите.
“Идеята е по-малките момичета да отправят своите въпроси към по-големите, за да могат да получат отговор. Това е една поредица от истории, които да вдъхновят жените, да ги насърчат, да им дадат кураж и надежда, да ги запознаят с различни гледни точки и да дадат полезни съвети”, поясни Мариета Върбанова, PR на Сдружение “Елита”.
“По този начин искаме да покажем, че общуването между отделните възрасти жени е изграждащо и непрекъснато трябва да има диалог между тях. Споделеният житейски опит е нещо безценно”, каза Петя Василева, председател на Сдружението.


Второто събитие, посветено на Международния ден на жената, ще се проведе на 7 март. То е под формата на обществена дискусия, ще стартира в 19 ч. в онлайн платформата Teams и ще продължи около 2 часа. В разговора могат да се включат всички желаещи, а темата ще е “Обществените ограничения, наложени върху жените в реалния свят”. Дискусията ще засегне и 4 подтеми: “Стереотипите за женската красота днес, моделиращи изкуствени образи”, със специален гост д-р Сара Яворова; “Домакиня или кариеристка. Рамките, които сами си поставяме”; “Титлата майка. Майчинството и промените, които носи със себе си”; “Казваме ли не на насилието достатъчно или размиваме образа, за да не сме жертвите ние”, с гост Росица Димитрова, директор на Дирекция “Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново.


Третото събитие от поредицата е онлайн концерт, който ще се излъчи на 8 март. В него ще бъдат включени изпълнения на деца от музикална школа “Елита”, на млади пианисти, рецитал на стихотворения и изяви на танцови формации.