Вече десет години сдружение „Елита“ във Велико Търново с ръководител Петя Василева популяризира българското изкуство и култура у нас и в чужбина. През този период екипът е организирал и осъществил редица национални и международни форуми. Сред тях са 18 издания на станалите запазена марка за „Елита“ конкурси „Звукът на времето“ и „Звезден сблъсък“. Редица са проектите, по които то професионално работи както във Велико Търново, така и в различни изнесени формати на изкуствата в селища на страната – Казанлък, Ахтопол, Елена… Много инициативи обедини мащабният проект „Кръстопът на изкуствата“, в момента сдружението работи по новия си проект „Нотна палитра“. Три години успешно провежда през есента „Програмиране за деца“, многобройни са уъркшопите, майсторските класове, изложбите, благотворителните каузи. През десетгодишния период на своята дейност в събитията на „Елита“ са участвали около 10 000 талантливи деца. През Музикалната школа и в Школата по изобразително изкуство към сдружението се обучават годишно също десетки подрастващи.

Екипът през годините подкрепят водещи изпълнители и специалисти – сред първите са Мими Иванова и Развигор Попов, маестро Живко Петров, по-късно Звезди от „Ахат“, Маргарита Хранова, Иван Лечев, преподавателите от Музикалната академия проф. Борислава Танева, проф. Александър Василенко, проф. Добромир Митев, цигулковият педагог Людмила Иванова и др., както и известни наши композитори.

Празничните прояви на сдружение „Елита“ във Велико Търново стартират с благотворителна изложба на 7 декември от 17.30 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Тя ще бъде експонирана там 20 дни, а набраните от покупките на детските рисунки средства ще бъдат предоставени на Кризисния център Търновград в старата столица. Изявата е част от проекта на сдружението „Нотна палитра“. На същия ден възпитаници на Музикална школа „Елита“ ще се изявят със свои изпълнения от 18 часа също в Изложбени зали.

Юбилеен концерт „10 години сдружение „Елита“ ще бъде представен в голямата зала на Община Велико Търново на 8 декември от 18 часа. В него освен възпитаници на „Елита“ ще се изявят и приятели на сдружението – балет „Класика“, дует „Шик“, танцов състав „Плетеница“, вокална група „Чучулиги“ от Ловеч, изпълнители от СУ „Ем. Станев“. Празничната изява ще даде старт и на осмото издание на националния конкурс за вокално и танцово изкуство „Звезден сблъсък“, в който ще се изявят над 600 деца от цялата страна. Той ще се проведе в старата столица от 8 до 11 декември.

На 13 декември от 17 часа на сцената на летния театър студио „Елита“ отново ще зарадва почитателите си с празничен концерт. А на 15 декември от 18 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново ще се изявят инструменталисти, пианисти от Музикална школа „Елита“.

http://radiovelikotarnovo.com/%d0%b2%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%be%d1%82%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%81%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b0-2/?fbclid=IwAR0gjWn08h4PMss7v7zZ6rukfqsprISkf5ol9ct59uO0nZ3FWxLS5kBzJBI