Жени от няколко поколения възраждат диалога помежду си с онлайн кампанията „Вярвам в теб“ в навечерието на 8 март. Великотърновското сдружение „Елита“ е подготвило поредица от събития – част от проекта „Кръстопът на изкуствата“ по програма на Национален фонд “Култура”. Три основни събития, посветени на съвременните жени, които успешно живеят в свят на стереотипи и обществени ограничения, са на път да видят бял свят за първи път през март 2022 г., съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново Петя Василева, ръководител на проекта.

Над 30 жени от различни поколения разказват с видео своите истории. Най-младите, на възраст между 14 и 19 години, очертават своите мечти и страхове, следващото поколение – от 20 до 35 плюс, разкриват истории от своя старт в живота и амбициите си занапред. Третата група с дами на възраст между 60 и над 80 години споделя опита и ценностите, свързани със семейството и децата, съхранени през годините. Това е една поредица от въпроси и отговори, направени по задочен начин, целяща да върне диалога и доверието между поколенията, посочи Василева.

Онлайн дискусия на тема „Обществените ограничения наложени върху жените в реалния свят“ ще започне на 7 март от 19:00 часа във фейсбук страница на проекта – „Кръстопът на изкуствата“. Подтемите са „Стереотипите за женската красота днес, моделиращи изкуствени образи“, „Домакиня или кариеристка – рамките, в които сами се поставяме“ „Титлата „майка“ и промените, които носи със себе си “, „Казваме ли „НЕ“ на насилието достатъчно или размиваме образа му“, съобщи Мариета Върбанова от екипа на сдружението. В дискусиите ще участват д-р Сара Яворова, специалист по естетически и дерматологични процедури и Росица Димитрова – директор Дирекция “Социални дейности и здравеопазване” към Община Велико Търново.

Третото събитие от кампанията е онлайн концерт на 8 март, посветен на женския празник. В него ще се включат таланти от Музикалната школа „Елита“, които ще рецитират, пеят, свирят и танцуват. Целта е по нетрадиционен начин да бъде отбелязан Световния ден на жената и нейната роля в днешния свят, посочиха организаторите.

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/228150-zheni-ot-nyakolko-pokoleniya-vazrazhdat-dialoga-pomezhdu-si-s-onlayn-kampaniyata?fbclid=IwAR22w8lavt9UEvB7FUbyppUi_D2vW8WXa3A864fdbhgzjPqEdlqirkiXJh8