Международният конкурс за вокална и инструментална музика “Звукът на времето”, който се провежда ежегодно във В. Търново, зае почетното второ място сред конкурсите и фестивалите в България. Класацията е направена чрез онлайн анкета, оценяваща детските и младежки конкурси и фестивали, проведени през 2019 г.

В генералното класиране са включени 55 селектирани конкурса, като “Звукът на времето” заема втора позиция с 62,34 точки. Форумът “Звезден сблъсък”, който също е продукт на великотърновското Сдружение “Елита” с директор Петя Василева, се нареди на пета позиция с 55,78 точки. Двата мащабни музикални форума, провеждащи се на търновска сцена, са отличени с първа и втора позиция и в категория “Многожанрова”.

Анкетата е осъществена от екипа на публичната група “Конкурсите за млади изпълнители “Contests for young performers”, която има за цел популяризиране на международните, националните и регионалните конкурси и фестивали за детска песен и деца-певци в България и чужбина. Групата дава възможност на участници, родители и всички, имащи отношение към този вид изкуство, безпристрастно и свободно да споделят своето мнение, относно нивото на провежданите конкурси и фестивали в България. Анкетата е обективна обратна връзка и коректив за организаторите на всички конкурси и фестивали в България.

“Това не са първите ни отличия от анкетата за изданията на “Звукът на времето” и “Звезден сблъсък”, но изкачването в класациите показва високото ниво на двата конкурса, които провеждаме в историческата и духовна столица на България”, сподели Петя Василева.

Двата конкурса се провеждат със съдействието на Община В. Търново, кмета Даниел Панов и са включени в Културните календари на Община В. Търново и Министерство на културата на България.

Линк към статия