Сдружение „Елита“ стана на 10 години, над 10 000 деца са се включили в техни прояви.

Правят концерт и благотворителна изложба за годишнината

Великотърновското Сдружение „Елита“ стана на 10 години. За изминалото десетилетие в проявите му са участвали над 10 000 деца от цялата страна и чужбина. Проведени са доста издания на 18 конкурса, някои от които с широк национален и международен отзвук. Организираните концерти са близо 160, а годишно в школата се обучават около 50 деца, съобщи председателят на сдружението Петя Василева, която е и основател на музикалното студио.

Във връзка с кръглата годишнина от „Елита“ са подготвили богата програма през следващите няколко дни. На 7-ми декември в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ ще бъде представена експозицията „Рождество. Картините в нея са дело на 130 деца от Центъра за специални образователни потребности в Ново село, малчугани от ДГ „Соня“ в старата столица и деца от Арт и Музикална школа „Елита“. Техните творби ще бъдат продавани с благотворителна цел на символични цени. Събраните средства ще бъдат дарени на Кризисен център за лица „Търновград“. Откриването е насрочено за 17.30 ч., а в 18.30 започва и концерт, където ще бъде поставена и кутия за дарения. И двете прояви са част от проекта „Кръстопът на изкуствата“, който се финансира от Национален фонд „Култура“.

Кулминацията на честванията ще бъде на 8-ми декември, когато е насрочен юбилейния концерт “10 години Сдружение ”Елита”. Той се осъществява по проект “Нотна палитра” и започва точно в 18.00 в голямата зала на Община Велико Търново. Специални гости на събитието са известните дует “Шик”, Балетна школа “Класика”, МШ „Чучулиги“ от Ловеч, клубът по художествена гимнастика „Етър – Елит“ и инструменталисти от СУ „Емилиян Станев“. Разбира се в концерта ще участват и талантите от Музикална школа „Елита“

На 8-ми декември започва и осмото издание на Националния конкурс за вокално и танцово изкуство “Звезден сблъсък”. В него участие са заявили над 600 танцьори и вокални изпълнители от цялата страна. Откриването е съчетано с началото на юбилейния концерт, а конкурсът ще продължи до 12-ти декември. Жури ще бъдат популярният композитор Краси Гюлмезов и неговата съпруга Вили Гюлмезова, които са по-известни като дует „Шик“. Последните две години конкурсът се провеждаше онлайн заради пандемията, но предстоящото издание ще бъде изцяло присъствено.

Концерт на инструменталисти и пианисти от Музикална школа „Елита“ ще има и на 15-ти декември в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“. Талантите от школата ще се качат на сцената и на Коледния базар в града на 13-ти декември.