Над 120 деца и младежи на възраст от 5 до 30 години са обхванати в проект „Нотна палитра“, реализиран от Сдружение „Елита“. Проектът се финансира по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“ към Национален фонд „Култура“ на Министерството на културата. Най- малките участници в инициативата на великотърновското Сдружение „Елита“, са малчугани от група „Детство мое“ в Детска градина „Соня“, батковците и какичките са от дузина училища във Велико Търново и от Център за деца със специални образователни потребности в село Ново село.

„В проекта, който стартира на 5 септември и ще продължи до 31 май следващата година, трябваше да обхванем три групи с около 60 деца и младежи. На практика обхванатите обучаеми са два пъти повече, не връщаме и няма да върнем никого. Обучението е безплатно за всички и сме щастливи, че имаме толкова много желаещи“, коментира вокалният педагог Петя Василева. Тя провежда занятията по певческо изкуство в офиса на музикално студио „Елита“.

„Основна цел на Сдружение “Елита” е развиването на творческият потенциал в децата. Мисията на педагога в обучителния курс по рисуване е да открие творческият потенциал в учащите, създавайки подкрепяща и развиваща креативността среда. Радваме се, че имаме възможността да работим с добри и мили творци! Работата с тях е много забавна и ползотворна!“, добавя Дария Василева- педагог по изобразително изкуство.

Целта пред нея е децата, с които работи да опознаят качествата на цветовете и прилагането им в рисувателния процес, да създаде в тях умения за съобразяване с пропорциите и съотношенията при построяване на форма, да ги научи да наблюдават, да развие въображението им…

По проекта са предвидени три концерта и три изложби. Първата ще бъде открита на 7 декември в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ и ще премине под надслов „Рождество“. Следващите ще са по Великден- “Възкресение” и за Празника на буквите- „24 май“