Неправителствената организация Сдружение „Елита“ с председател Петя Василева вече 10 години подпомага разнообразието в град Велико Търново, по отношение на инициативи, събития, концерти, развлекателни, образователни и културни дейности, съобщиха от сдружението.

Работата по спечеления едногодишен гранд на Национален фонд „Култура“ за 2022 този път отвежда екипът на „Елита“ в Ахтопол, където предстои първата по рода си лятна академия по изобразително изкуство „Ахтопол рисува“ от 24 юни до 2 юли. Следвайки целите и мисията на Сдружението се разработва идеята за подпомагане на по-малки населени места в развитието на тяхната културна и образователна среда. Именно затова една от избраните локации за събитие по проекта „Кръстопът на изкуствата“ е Ахтопол. Академията е уникално събитие по рода си за Ахтопол, чиято основна цел е да даде креативни, практически и теоретични знания по изобразително изкуство на местните деца и младежи. В обучителния период курсовете ще бъдат разпределени, както за малки художници на възраст 8 – 10 год., така и за по- големи деца и младежи от 11 до 14 годишна възраст.

Темите, които ще преподават менторите в академията са разделени според възрастта на участниците, като за по- малките са подготвени теми свързани с живопис, керамика, натюрморт, видове цветове, бои, четки и техники за рисуване, както и история на изкуството. За по- големите художници са добавени теми, включващи познания за скулптура, текстил и илюстрация, пейзаж, портрет , работа с акварел и маслени бои. Заниманията на децата ще се провеждат между 13:30 и 15:30 часа всеки ден. Целта на провеждане на събитието е, както образователна, така и съдържаща в себе си кауза. Всички участници в академията ще представят творбите си на изложба, която ще се проведе на 2 юли, като заключителна част на проведения курс. Мисията на Сдружение „Елита“ е да спомогне за развитието на изкуствата и културата в по- малките населени места, затова картините на талантливите художници, ще могат да бъдат закупени, а събраните пари ще дарят на местното народно читалище.

До края на годината предстоят още събития по проекта „Кръстопът на изкуствата“, чиито акценти отново са образователни, креативни и свързани пряко с изкуство и култура.

https://www.focus-news.net/novini/regioni/Velikoturnovskoto-Sdruzhenie-Elita-v-podkrepa-na-kulturnoto-i-obrazovatelno-razvitie-na-Kmetstvo-Ahtopol-1370702?fbclid=IwAR1bvY9zoMdHbxCRt99XLGRytHxRp75-susJ_vRVsNcErr8a0kRZ6Iy761M