Хор „Нуша“ и Виктор Костов спечелиха големите награди в Десетото юбилейно издание на международният конкурс за вокална и инструментална музика„Звукът на времето“ гр. Велико Търново. Международният конкурс за вокална и инструментална музика се проведе по два основни начина за участие „Присъствен“ и „Онлайн“ конкурс. „Присъственият конкурс“, беше успешно осъществен в гр. В. Търново в продължение на четири дни в пет различни зали: ДКС „Васил Левски“ гр. В. Търново; НЧ „Надежда 1869“ гр. В. Търново за раздел „Вокални изпълнители“ и „Младежки дом“ зала N:30 гр. В. Търново, ИЗ „Рафаел Михайлов“ гр. В. Търново и Голяма зала Община Велико Търново за раздел „Инструменталисти“.

На церемонията по откриването концерт изнесе „Байнов пиано ансамбъл“ в състав проф. Томислав Байнов – Германия, д-р Зузана Суханова – Словакия и Тинг Ян – Китай. В програмата за Откриването и Гала концерта на “Звукът на времето” се включиха с изпълнения и мажоретния състав при ДГ”Соня”, Балетна школа “Класика”, Танцов клуб “Зоки” , Клуба по художествена гимнастика “Етър Елит” , както и вокални изпълнители от Музикална школа “Елита” гр. Велико Търново.

В музикалното събитие, организирано от Сдружение „Елита“ гр. В. Търново с подкрепата на Община Велико Търново по Проект от Програма „Култура“, което е част и от Културния календар на Министерството на културата на България се включиха рекорден брой музикални таланти –над 800.

От тях 200 изпратиха свои видеа за участие в „Онлайн конкурса“. В „Присъственият конкурс“ 450 деца и младежи бяха вокалните изпълнители, а 150 инструменталистите, сред които най-много пианистите – 65 деца и младежи. Освен певци и инструменталисти от над 30 града у нас, в конкурса участваха и изпълнители и от чужбина – Корея, Турция, Румъния, Германия, Молдова.

С Гран при в раздел „Вокални изпълнители“ бе отличен хор „Нуша“. Той е основан през 2013 година към НЧ„Възраждане” в столицата. Хорът е издал два албума „Крива коза“ и „Да знаеш, майчо“. Любопитно е, че е кръстен на Нуша Ишизака – българка, омъжена за японец, която години наред полага огромни усилия за популяризирането на българския фолклор в Япония и по света.

Гран при в раздел Инструменталисти, заслужи 22- годишният Виктор Костов от гр.София, с ръководител Явор Русев от НМУ „Проф. Панчо Владигеров“ гр. София. Той победи, изпълнявайки на класическо пиано произведения на Бах, Лист и Вл. Джамбазов. Носителите на Гран при в двете категории бяха отличени с красиви, ръчно изработени статуетки, брандирани със запазеният знак на форума „Звукът на времето“ изваяни от Евгений Цветанов.

Паричните премии, за двете най-големи и престижни награди „Гран при“- Вокални изпълнители и „Гран при“ – инструменталисти от по 500 лева, бяха осигурени любезно от Сладкопекарна „Амарето“, „Ядки Ройс“ и „Чери маркет“ гр. В. Търново,

връчени лично на лауреатите от Председателя на Сдружение „Елита“ и арт директор на МК „Звукът на времето“ гр. В. Търново г-жа Петя Василева.

Общо 100 първи награди и 500 медала, връчиха организаторите, в двата раздела на конкурса, разпределени в раздел „Вокални изпълнители“ в номинации „Поп песен на роден език“; „Поп песен на чужд език“; “Рок”; “Джаз”; Мюзикъл или песен от филм” както и “Фолклор” за участници: солисти, дуети и терцети и вокални формации, разпределени в 6 възрастови групи, както и в раздел “Инструменталисти” в номинации Клавирни инструменти: “Пиано”; “Акордеон”; Струнни инструменти: “Китара”; “Арфа” “Цигулка, виола; виолончело, контрабас”; Духови инструменти: “Флейта” “Саксофон” и др., за участници: солисти, дуети и триа и камерни инструментални формации, разпределени в 6 възрастови групи.

Първа награда на великотърновската МШ “Елита” донесе “Клавирно трио-Паола Раянова, Виктор Стоядинов и Изабел Радева”.

Председател на журираща комисия, оценяваща вокалните изпълнители бе Мастър Иван Лечев, а на инструменталистите – проф.д-р Борислава Танева.

В съпътстващата програма на МК „Звукът на времето“ бяха включени майсторски класове, концерти,уъркшопове и благотворителна изложба по проект “Нотна палитра” С финансовата подкрепа на Национален Фонд “Култура” в подкрепа на децата със СОП от ЦСОП с. Ново село.