Кампания „Вярвам в теб“, посветена на 8 март, започват от сдружение „Елита“ във Велико Търново. В нея са включени три основни събития, посветени на съвременните жени, които успешно живеят в свят на стереотипи и обществени ограничения.

Кампанията има за цел да бъде стожер между поколенията жени и техните виждания. Затова първото мероприятие, с което от сдружение „Елита“ ще отбележат 8 март, е специално видео с разказ за живота на дами от различна възраст, както и послания от тяхна страна. Над 30 са подбраните клипове, които са записани специално за кампанията. Те представляват поредица от видеовъпроси, отговори и истории, които имат за цел да вдъхновят дамите. Там са заснети както деца, така и жени в активна възраст. Най-интересни обаче са разговорите с дами от Дома за стари хора „Венета Ботева“ във Велико Търново.

„По този начин искаме да покажем, че общуването между отделните възрастови групи жени е изграждащо и непрекъснато трябва да има диалог. Наистина клиповете с възрастните жени се оказаха най-сполучливи, най-насърчаващи и най-вдъхновяващи. Те споделиха безценен житейски опит“, разказа за реализирането на кампанията председателят на сдружение „Елита“ Петя Василева.

Не по-малко интересна е втората част от кампанията, а именно – обществена дискусия за наложените ограничения върху жените в съвременния свят. Тя ще се проведе от 19.00 часа на 7 март през платформата „Тиймс“. Самата дискусия е разделена на четири основни теми. Първата е посветена на стереотипите за женската красота днес, които моделират изкуствени образи. Специален гост ще бъде д-р Сара Яворова, която се занимава с естетическа медицина.

„Тук ще засегнем темата за това как трябва да изглежда една жена, за и против хирургическата намеса, силикон и други подобрения. Ще обсъдим кой е наложил днешните стереотипи, щастлива ли е жената след подобни интервенции, както и какво кара жената да прави подобни процедури“, сподели още Петя Василева.

Втората тема от дискусията ще даде отговор на вечния въпрос при жените, а именно – домакиня или кариеристка трябва да бъде една дама. Могат ли да се съчетават и двете отговорности и каква подкрепа трябва да има жената от близките си хора, за да успее, ще бъде разисквано по време на онлайн срещата. Третата тема в дискусията пък е посветена на майчинството и трудностите пред една жена в отглеждането на децата. В дискусията няма да бъде пропусната и темата за насилието над жените. Затова гост ще бъде директорът на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Общината Росица Димитрова. Тя ще разкаже за впечатленията си от Кризисния център. Ще бъдат дискутирани видовете насилие над жените, както и възможностите за преодоляване на проблемите и закрила след търсенето на помощ.

„Жените се страхуват какво ще се случи с тях не когато подадат сигнала, а след това. И бихме искали да дадем повече яснота върху тези въпроси“, сподели пиарът на сдружение „Елита“ Мариета Върбанова.

За третата част от кампанията „Вярвам в теб“ ще бъде специално подготвен онлайн концерт на децата от студио „Елита“. Те са подбрали много песни и стихотворения, с които да зарадват дамите в празничния ден. Подготвени са още изпълнения от танцови формации и свирене на пиано.

Кампанията „Вярвам в теб“ е част от проекта „Кръстопът на изкуствата“ по програма „Едногодишен грант“ на Национален фонд „Култура”. Всички събития, които са посветени на 8 март, и линковете към тях, могат да бъдат открити във Фейсбук страницата на проекта.