С куп интересни прояви Сдружение “Елита” ще отбележи 10-ата годишнина от своето създаване. Великотърновската музикална школа вече десетилетие подкрепя българското изкуство и култура в старопрестолния град, страната и чужбина. Сдружението открива и дава поле за изява на млади таланти, подпомагайки тяхното развитие, като организира концерти, изложби, конкурси, фестивали и т.н. Рождената дата на „Елита“ е 28 ноември 2012 г. „Целта ни през годините е да откриваме и даваме път на млади таланти, певци и инструменталисти, да подпомогне тяхното развитие. За мен е важно във всяко дете, с което работя, да бъдат изградени певчески и сценични навици, правилна дикция, артикулация, сценично поведение…“, коментира вокалният педагог Петя Василева, председател на сдружението. В началото тя работи с подрастващите в къщи, а по- късно наема помещение в южната част на Спортен комплекс „Ивайло“, което ползва и днес.

Запазена марка на „Елита“ е Международният музикален конкурс „Звукът на времето“, който се организира и провежда вече девет години. Председател на журито на първото издание през 2014 година, бе Мими Иванова, а в състава му влизаха още маестро Живко Петров, Развигор Попов…През годините талантите на сцената в старата столица са оценявали още Иван Лечев, проф. Борислава Танева, проф. Александър Василенко, проф. Добромир Митев, Маргарита Хранова, доц. Етиен Леви, Андрей Дреников, Звезди от „Ахат“, проф. Симеон Щерев… Участниците в „Звукът на времето“ със сигурност вече надхвърлят 8000, а последното му издание се провеждаше едновременно на четири сцени.

Националният конкурс за вокално и танцово изкуство „Звезден сблъсък“ също бързо набира скорост и вече предстои осмото му издание, в което ще намерят място и представители и на танцовото изкуство.

В дейността си Сдружение „Елина“ отдавна е излязло от рамките на конкурсите и обучението на млади таланти. Благотворителните инициативи през годините се редят една след друга – „Ахтопол рисува“ в подкрепа на тамошния танцов клуб, изложба живопис- стъклопис и сетивна фотография в Елена на Николай Примов от Съюза на творците с увреждания в България кампанията „Вярвам в теб“ в подкрепа на жени, жертви на насилие и т.н.

Предстоящите юбилеен концерт и изложба „Рождество“ на 7 декември в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ също ще бъдат придружени от благотворителен базар, събраните средства от който ще бъдат дарени на Кризисен център „ТЪРНОВГРАД“. В концерта от 18:30 часа ще се включат Красимир и Виолета Гюлмезови- дует „Шик“, балет „Класика“, фолклорен ансамбъл „Плетеница“, КХГ „Етър“, 50 деца и младежи, обхванати по проект “Нотна палитра”. В детската изложба, която ще бъде открита час по- рано са включени творби на 80 участниците в обучителните курсове по изобразително изкуство по същия проект от ДГ “Соня” гр. Велико Търново и ЦСОП с. Ново село.

Юбилеен концерт “10 години Сдружение ”Елита” по проект “Нотна палитра” ще се състои на 8 декември от 18:00 ч. в Голяма зала на Община Велико Търново. Специални гости на събитието са: Дует “Шик”; Балетна школа “Класика”; Фолклорен Колектив “Плетеница”; МШ “Елита” ; МШ “Чучулиги” гр. Ловеч; Клуб по Худождествена гимнастика “Етър – Елит”, Инструменталисти от СУ “Емилиян Станев”.

От 8 до 11 декември е осмото издание на Национален конкурс за вокално и танцово изкуство “Звезден сблъсък”, в който ще вземат участие над 600 деца, танцьори и вокални изпълнители от цялата страна.

За тези десет години са проведени 18 конкурса и над 160 концерта, като през събитията са минали над 10 000 деца, сподели още Петя Василева.