Търновчето пее на големи сцени от тригодишно, има златни медали и четири купи от международни и български конкурси. 7-годишният Александър Момински от Музикална школа „Елита“ мечтае да стане пеещ футболист. И ако с футбол малкият Алекс се занимава съвсем отскоро – тренира от няколко месеца, то с пеенето е твърде напред, защото болярчето е едно от най-награждаваните деца от музикални конкурси. Самият той казва, че пее от три години, но майка му Людмила Петрова твърди, че синът й всъщност запял още преди да проговори, т.е. когато още нямал годинка. По професионално обаче Алекс се занимава вече четвърта година, тъй като ходи на уроци в Музикална школа „Елита“ във Велико Търново при вокалния педагог Петя Василева, където се упражнява веднъж седмично. Отделно малкият талант развива уменията си при същия педагог в детска градина „Слънчев дом“.

Музикалният си прощъпалник Алекс направил едва тригодишен, когато по негово желание родителите му го завели в детското шоу „Кой е по-по-най“. Тогава детето се представило отлично и станало Мистър По-по-най за месец август 2013 г. Малко след това телевизионното предаване гостувало в старата столица, където Александър отново участвал и спечелил втората награда за артистично присъствие. Продуцентите го поканили за годишното предаване и там търновчето очаровало всички с гласа и поведението си и спечелило титлата „Мистър на годината“. Няколко години по-късно Алекс вече е събрал доволно количество грамоти, бронзови, сребърни и златни медали, както и четири купи от участия в български и международни певчески конкурси. Първият му конкурс е в Несебър, където през 2015 г. малкият търновец става носител на сребърен медал в изпълнение на трудната песен на Влади Ампов – Графа „Невидим“, който впрочем му е любим певец. А преди седмица Алекс се завръща от международен конкурс в Созопол със златен медал. Има награди от чужбина за солови изпълнения, както и няколко отличия за дует. Вероятно малкият певец е наследил таланта си от своята майка, която е завършила музикална паралелка в СУ „Ем. Станев“ и е свирила на флейта. Тази есен Александър Момински ще е първокласник в същото училище със специалност „Класическо пиано“. А на приемния изпит Алекс изпял песен на Рики Мартин, който също му е любим артист. И допълва, че с удоволствие пее песни на Васил Найденов, Кристиян Костов, Ерос Рамацоти и други световни поп звезди. Освен на български Алекс пее на италиански и испански, може дори да изсвири песните си по слух, макар че тепърва ще се занимава професионално с музикален инструмент. Иначе момчето започнало репертоара си с български детски песнички, които родителите му купували специално и му пускали да слуша.

Относно конкурсите семейството решава кои да са те, но музикалният педагог е този, който предлага кои участия са подходящи за неговата възраст, подготовка и т.н., обяснява майка му и признава, че участията са свързани с доста разходи, тъй като всеки сам плаща пътни, дневни и съответната такса за конкурса. Това е и една от причините следващата година Алекс да кандидатства пред някоя от фондациите за талантливи деца, като още отсега желанието му е да се пробва при именития ни футболист Димитър Бербатов, който само преди дни по време на футболна среща на звездите награди десетки даровити българчета от различни възрасти.

„Въобще не се притеснявам да пея на сцена, но честно да ти кажа, когато пея, не мисля за нищо. Просто го правя с удоволствие“, споделя малкият певец. И признава, че има желание да участва в по-сериозните музикални формати, като „Гласът на България“ например, но е наясно, че трябва да порасне. Дотогава обаче освен на пеенето и уроците Алекс ще набляга и на футбола, който е най-новата му страст.

Линк към статия