Близо 30 деца и младежи от цялата страна изучаваха вокално изкуство във възрожденския град Елена. Те се включиха в безплатната Лятна академия “Палитра от изкуства”, организирана от великотърновското Сдружение “Елита” като част от проекта “Кръстопът на изкуствата” по Едногодишен гранд на Национален фонд “Култура”. Часовете бяха водени от вокалния педагог Петя Василева, която пожела да създаде поле за изява на местните деца и младежи, интересуващи се от пеене.


Участниците изучаваха теми, свързани с различните вокални техники, видове, стилове и жанрове във вокалното изкуство, както и теми, свързани с овладяване на сценичното присъствие, микрофонната техника и др. Всички деца и младежи се запознаха и с книгата “Бионсеграфика”, разказваща за една от най-популярните съвременни музикални звезди – Бионсе. За младите изпълнители и по-доброто им представяне на сцена бяха включени и часове по актьорско майсторство, водени от актрисата Силвия Шекилова.


Гостите и гражданите на Елена станаха част от съпътстващите събития по проекта, представени в Новата художествена галерия в Музей на възраждането “Иларион Макариополски”: изложба “Живопис – стъклопис и Сетивна фотография” на Николай Примов от Съюза на творците с увреждания в България, която ще продължи до края на месец септември, и представяне на творчеството на писателката Магда Борисова.


Трудът на всички, включили се в академията, беше оценен и от жителите и гостите на Елена в специален концерт, който се състоя на 27 август в Музея на Възраждането. Той беше излъчен онлайн чрез партньорите по проекта, осъществяван с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” – Студио “Мелодия” – Ивелин Станев и Симона Мигленова.