Събитието е част от проекта „Кръстопът на изкуствата“

През 2022 година, сдружение „Елита“ , гр.Велико Търново започна реализацията на мащабния си нов проект  „Кръстопът на изкуствата“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“. До сега в него се изпълниха две големи събития – кампанията за деня на жената „Вярвам в теб“ и Лятната академия за изобразително изкуство „ Ахтопол рисува“. В края на месец август започва поредното голямо събитие “Палитра от изкуства” в гр. Елена . В него ще имате възможност да се насладите на творчеството на писателката Магда Борисова, което ще бъде  представено в Новата художесвена галерия, в Музей на възраждането “Иларион Макариополски” гр. Елена на 26.08.22 г. 17:30 ч.

Тайните на „Тайната на паяка” от Магда Борисова

Всеки автор си има тайна на писането. Често те са повече от една. Това е онзи невидим капан за читателите. Понякога той се крие в избраната тема или в лабиринтите на сюжета, в уникалността на героите или в спецификата на езика, в посланията или в описанията на природата. Може много да се изброява.

„ Тайната на паяка” от Магда Борисова е част от един голям проект, от който излязоха „Тайната на кулата” и „Тайната на Вълчан”. Основните герои са едни и същи, но действието се развива на различно място от нашата прекрасна страна и се описват характерни географски, исторически и етнографски особености. Сюжетът е криминален, но винаги е нов и неочакван. Тук откриваме първата тайна. Авторката избира да пише поредица за днешните тийнейджъри. Това никак не е лесно, но е много благодарно, защото като прочетеш първата книга се „зарибяваш” и за следващите. Искаш да разбереш какво сега ще се случи на Крис, Данчо и Алекс, да откриеш сега къде са отишли и какво интересно има там. В „Тайната на кулата” тя бяха във великотърновския край, в „Тайната на Вълчан” – в бургарския, а в „Тайната на паяка” – са в столицата ни.

Следващите тайни тийнейджърите ще разберат, потапяйки се в следващите книги на писателката.

Изложба на Николай Примов

Част от проекта ще бъде и откриването на изложба на Николай Примов от Сдружението на творците с увреждания в България: “Живопис – стъклопис и Сетивна фотография”, представена в Новата художесвена галерия, в Музей на възраждането “Иларион Макариополски” гр. Елена от 26.08.22 г. 17:00 ч. до 28.08.22 г. 13:00 ч.

На изложбата ще може да видите една различна гледна точка на незрящ творец пресъздаваща в картини и фотографии живота около нас.

Безплатна лятна академия за вокално и актьорско майсторство
Следващата изненада на сдружение „Елита“ е “Безплатна лятна академия за вокално и актьорско майсторство”. Участниците в академията, заедно с преподавателите Петя Василева – вокален педагог и Силвия Шекилова- актьорско майсторство, ще представят своите постижения в заключителен концерт на 27.08.2022 г. в Музей на възраждането “Иларион Макариополски” от 18:30 часа!

Всички жители и гости на град Елена са поканени да съпреживеят изкуството на малки и големи участници.