Около 100 самодейци се събраха на традиционната си среща по повод „Деня на любителското творчество: и самодейността. Те бяха посрещнати с мартеници, изработени от самодейците от Дебелец, и с китка здравец, осигурена от читалището в Килифарево

На срещата бяха поканени представители на всички читалища в община В. Търново, както и ръководителите на любителските състави, които работят извън читалищата. Те имаха възможност да презентират своята дейност. Това направи и председателят на най-новото великотърновско читалище „Пламък 2016“ Пенко Пенков. Така естествено се стигна до обмяна  на опит.

По време на събитието бяха отличени самодейците, които през 2018 г. имат кръгла годишнина. Сред тях е Мошо Мошев от Ново село, който вече 60 г. е на сцената. Специално внимание беше отделено и на ДЮФА „Българче“, които ще празнуват 50-годишен юбилей. Това е формацията във В. Търново, от която са тръгнали най-много самодейци, посочи Георги Чукуров от Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“. Шефката на дирекцията Нелина Църова поздрави самодейците за техния празник. Хората, които се занимават с творчество и изкуство, заслужават огромни адмирации, защото те пазят жив българския дух, посочи тя.

Самодейците бяха поздравени от малките талантливи изпълнители от Музикално студио „Елита“ с ръководител Петя Василева и Танцова формация „Динамик“, водена от Валентина Караиванова. Празникът завърши с изпълнения на хора и оркестъра към ансамбъл „Искра“.

Линк към статия