25 ученици и 9 учители от Франция, Румъния и Литва гостуваха на Езиковата гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” във В. Търново. Чуждестранните гости бяха включени в множество обучителни дейности за опознаване на забележителностите на старата столица, както и на бита и традициите на търновци от XIX до началото на XX век. По време на 4-дневния престой те успяха да се насладят на спектакъла “Звук и светлина”, 3D мапинг шоуто “Царевград Търнов”, да присъстват на тържествата за Деня на Независимостта, на Нощта на Самоводската чаршия и Фестивала на занаятите.
Чужденците са партньори на търновската гимназия по проекта “Градовете на Европа: огледала на миналото, образи на бъдещето” по програма “Еразъм+”. Той е фокусиран в направленията културно-историческо наследство, изкуство, икономика и стратегии за устойчиво развитие на градовете, от които са училищата партньори. В него са включени ученици, изучаващи френски и английски език.
От началото на септември 2018 г. ПЕГ поддържа сътрудничество с училища от Франция, Румъния и Литва по европейски проект за училищно партньорство за краткосрочни мобилности. След проведените срещи в Гренобъл и Букурещ, в Ритуалната зала на Община В. Търново бе даден стартът на поредната трета мобилност “Велико Търново и аз”.
“Добре дошли във В. Търново – града с над 7-хилядна история. Град, който се слави с накацалите една над друга къщи, с прелитащите над р. Янтра мостове, с Арбанашките къщи – крепости, и не на последно място с уникалния аудио-визуален спектакъл “Звук и светлина”. За мен е чест и огромно удоволствие да ви поздравя от името на кмета на Община В. Търново Даниел Панов. Пожелавам ви да отнесете незабравими спомени от историческата и духовна столица на България”, каза в приветствието си Пенка Игнатова, директор на общинската дирекция “Образование”. Директорът на училището Смилена Тодорова също поздрави гостите и благодари на Общината за подкрепата. Домакините бяха подготвили музикална програма, в която участваха учениците Йоана Гърбова, Ани Попкръстева и младежка група от ансамбъл “Българче”. Ритуалната зала се оказа тясна за кръшното хоро, на което заедно се хванаха почти всички присъстващи.
Следващата мобилност предстои да се проведе в гр. Каунас, Литва, през пролетта на 2020 г. През май 2020 г. на заключителната пета мобилност, отново в Гренобъл, ще бъде представена изложба с продуктите на учениците от проекта.

Училища от три държави гостуваха на Езикова гимназия