В продължение на три дни около 130 изпълнители пяха и свириха в подкрепа на кандидатурата на В. Търново за Евростолица на културата 19-годишната Невена Пейкова от Търговище спечели голямата награда в раздел “Вокал” на първото издание на международния конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето”. Организираното от сдружение „Елита” в партньорство с Община Велико Търново събитие бе в подкрепа на кандидатурата на региона за Европейска културна столица – 2019 и събра около 130 участници.

Невена Пейкова се представи с “Наше лято” на Лили Иванова и “Лисън” на Бионсе и бе предпочетена от журито в състав: попзвездата Мими Иванова, звезди от „Ахат“, оперната певица Десислава Илиева и Десислава Станкова – вокален педагог, за първото място. Победителка в първа възрастова при вокалите е Сесил Сабри, във втора група журито предпочете Симона Захариева, в трета – Яна Димитрова и Александър Танев, в четвърта – Виктория Георгиева, в пета – Цветомир Страхилов.

В раздел “Инструменталисти” за носител на Grand Prix бе определен Ангел Николов. 20-годишният великотърновец е завършил музикално училище във Варна, а в момента е третокурсник в Музикалната академия в София в класа на проф. Борислава Танева.

В първа възрастова група при пианистите плакетът и паричната награда станаха притежание на Михаела Чирпанлиева, а във втора – на Борис Тодоров. Първи при изпълнителите на струнни инструменти е великотърновецът Петко Савов, който преди година организира „Любовен референдум“ в старата столица, а на конкурса се представи на китара.
Съгражданката му Дарена-Светослава Димитрова победи на акордеон. Тя и сестра й Мария – Десислава Димитрова триумфираха при музикалните формации.

Организаторите се постараха да бъдат стимулирани всички таланти, като бяха раздадени много медали, грамоти, предметни награди и лакомства. Местната структура на „Единен казашки съюз – България“ също партнира на музикалния форум. Казаците се грижиха за организацията и реда в залата и осигуриха награди за изпълнителите.
Конкурсът бе закрит с галаконцерт на победителите, проведен в Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов”, в който се включиха и гимнастички от клуба по художествена гимнастика “Етър Елит”, както и деца от “Балетино”.

Линк към статия