120 млади изпълнители идват за първия Международен конкурс за вокална и инструментална музика „ЗВУКЪТ НА ВРЕМЕТО”. Състезанието ще се проведе във Велико Търново от 11 до 13 юли. Организатор на надпреварата е сдружение „Елита”. Участниците са от България, Словения, Македония и Германия.

Кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов е патрон на музикалния конкурс, който е част от програмата, с която регионът се бори за Европейска столица на културата през 2019 г. Конкурсната програма е събрана в два дни и концертите ще бъдат в Голямата зала на общината, а галаконцертът на 13 юли ще бъде в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”. Събитието ще започне с изпълнението на една от младите надежди на студиото Яна Цанкова, която ще изпее песента на Руслан Мъйнов за Велико Търново. Популярният артист и певец е дарил на студио „Елита” инструментала на песента.

Изпълнителите ще се състезават, разделени в пет възрастови групи и две категории – за вокална музика и за инструменталисти. Най-малките участници са на по пет години, разказа вокалният педагог Петя Василева, председател на сдружение „Елита”, основният организатор на конкурса. Победителите ще получат плакети и грамоти. Общият награден фонд е над 2000 лв.

Състезанието ще има и фестивална част, в която ще участват вокално-инструментални групи от цялата страна и от чужбина. Предвидени са и съпътстващи детски работилници, туристически обиколки на града, открит урок по поп и джаз пеене. Мими Иванова ще бъде председател на журито.

Линк към статия